Friday, February 3, 2012

CEKODOK BILIS SIMPLE



N3 di waktu CNY kakakka....dah lepas la CT oii ko baru nk masukkan N3 ni, alamak x perla jji Blog aku x sepi menyepi dan terus kesepian betol x??okey , cekodok ni CT buat waktu makan petang x silap adoiii tula dah lupa lama nooo.....di perapkan N3 dah jadi pelupa...kekekke..x kisahla labu..jji kenyang.

Cekodok pun nak masuk kan ker???hehehhehe.....sedap weh petang makan cekodok tau..Okey nk cerita cekodok ni mmg biasa orang buat, tpi CT igt lagi masa CT duduk dengan Kak Long CT diela ajar soh bubuh air panas sikit masa nak membancuh adunan tu katernyer nak kasi rangup kt tanduk2 yang terkeluar tu...dan didalam isi nyer yang lembut.WAaaaa.....ce try kome...

Husband CT suka tau makan cekodok ni...MAKNAnyer???malasla nk jawab....hehhee...:))






CEKODOK BILIS SIMPLE

Bahan-bahan:-

a) Tepung gandum
b) 1-2 biji kentang ~ di buang kulit dah di potong panjang macam frenchfries
c) 1 ulas bawang besar ~ di potong dadu ( kalo lebih pun x pe lagi sedap manis je rasa)
d) Sedikit ikan bilis
e) Sedikit garam
f) Sedikit air panas
g) Sedikit air
h) Daun Kucai di potong kecil ~ option lain boleh letak daun sup, daun bawang, taugee

** P/s: sukatan Tepung gandum dan juga air tu terlupa nak sukat u ollss pandai agak2 yer...jgn terlalu cair sangat yer..Terlupa nk sukat....ampunnn next time kiter sukat yerk












Cara- cara :


a) Masukkan tepung gandum, bawang besar, kentang, kucai, ikan bilis dan sedikit garam, gaul sebati dan masukkan sedikit air panas...akan npk bergentel jgn isau yer....then masukkan air sejuk ( air paip pun bolehla), gaulkan hingga semua sebati...pandai2 main peranan semasa memasukkan air yerk kalo dah cair tu tambahla sedikit tepung gandum lagi ye...kalo agak pekat sangat tambah pulak air...kalo cair pulak tambah tepung alamat lelamer x jadi cekodokla gamaknyer .....hahahhaha...igt tau TEPUNG dan AIR main peranan yang penting..ekekekke sbb CT Lupa nak sukat.


b) Dah dapat kepekatan bancuhan yang di ingini bolehla start mengoreng cekodok kiter............tgu hingga kekuningan dan garing bolehla di hidang kan dengan sos.....


SOS THAI..sngat sedap tau makan dengan cekodok bilis ni...tapi husband CT suka makan cam gitu jerk..




No comments: