Saturday, January 7, 2012

MEE LADNA



Salam di tengahri kalian...wah hari ni hari Sabtu..ramai la yang kuar menenangkan jiwa kan?Cuti2 ni...time tuk relakskan minda. Hari ni Ct nk Share kan Mee Ladna...hurm...Slurrpp!!!Sedap bagi anak tekak CT,En.Somi dan juga adik CT ..ACU.G-hin pun sama tapiiiiiiiiiiiii!!!!!si bujang kenit CT x makan ngn kuah ladna tu..die dok tibai makan mee ngn kicap CT goreng tu....mula2 acu die bubuh tuk die dalam pinggan...kejap jerk habis..." Nak Mee"..ok tambah lagi...." Nak Mee"..tambah lagi...dalam hati hai....sedap ke mee ngn kicap jerk???masuk ke 4 kali ...: "Nak Mee agi", B....sedap ke? suka yerk?tanya CT dekat G-hin..seronok tgk keletah die...pulak selera sungguh die..G-hin mmg suka makan mee...pelik sikit die ni..kalo makan mee die x suka berkuah...makan gitu jerk..kadang CT basuh jerk ngn air panas mee tu....sbb itu permintaan si bujang CT.anak...anak..alahai...anugerah allah yang x ternilai.

Seronok tgk En.Somi saya bertambah begitu jua dengan acu...CT makan pun urmm..sedap...pulak makan ngn cili kicap tu ...adess leleh seyh!!!hehehhe..

KE mari..ke mari......kalo nak try buat jomla tgk bawah ni tau....layansss.

 


Bahan-bahan Untuk Mee

  • Sebungkus mee di basuh dahulu
  • Sedikit Kicap pekat/Kicap manis
Cara-cara:-

Masukkan sedikit minyak kemudian masukkan mee dan jugak kicap pekat/manis, kacau hingga larutan kicap sebati bersama mee.









Bahan-bahan Untuk Kuah
  • Sedikit lada sulah
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • Tepung Jagung ( Di campur dengan air) ~ untuk memekatkan kuah
  • Semangkuk kecil ayam dihiris nipis
  • Beberapa ekor udang
  • Sedikit sayur Kailan
  • Sedikit sayur kobis
  • Sedikit karet yang di potong nipis
  • Air
  • Sedikit garam
  • 1-2 sudu Serbuk pati ayam

Cara-cara
  1. Tumiskan bawang putih sehingga garing masukkan ayam, kacau hingga empuk
  2. Masukkan lada Sulah dan air mengikut kesukaan
  3. Masukkan Sayur kailan dan juga Kobis + karet
  4. Masukkan garam dan Stock pati ayam sesedap rasa
  5. Masukkan Bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah
  6. Last sekali masukkan udang...jgn terlalu lama  nanti udang keras dan kurang enak.
Cili Kicap 
  1. Beberapa tangkai cili padi
  2. Sedikit Kicap manis
** Potong kecil cili padi dan campurkan dengan kicap manis.




No comments: