Wednesday, January 4, 2012

OPOR AYAM


Hati ku terpanggil2 tuk mencuba resepi dari MEM BESAR/DEBAB ni...waaaaaaaaaaa....mlm tadi CT dah mencuba membuatnyer...sedap...asem2 gitu..lemak2 gitu..tgk kepulangan en.Somi tuk menjamu santapan malam pun berkobar2..." Masak ape malam ni...resepi baru ker?"...hehhehehe " Makanla dulu....hurm..bertambah abang malam ni yer,Sedap??"...jawabnyer Sedap.

Terima Kasih banyak Kak...kongsi resepi ni...CT mintak izin tuk di kongsi bersama2 teman lain yer di sini..moga di murahkan rezeki dah di berikan kesihatan yang baik kepada mu kak...amin



Dalam celah2 menyediakan 2 biji kek karamel malam tadi dan juga CINNAMON PULL APART BREAD..sempat la CT sediakan juadah makan malam..orang perempuan mmg x [ernah habis dengan kerje..KERJE>>KERJE>> huhuhu..itu semua pahala.amin.

Sesiapa yang x tahu bay leaf tu boleh tgk kat bawah ni yer ...contoh nyer...bolehla buat rujukan kalo nk membelinyer nanti yer.




OPOR AYAM
Sumber : Mem Besar

Bahan A :
  • 1 ekor ayam kampung (cuci & potong & ramas2 dgn limau kasturi lalu didiamkan 1/2 jam) - sy gn ayam bandar je
  • 3 helai daun limau
  • 2 helai daun salam
  • 2 keping asam keping
Ayam di rebus hingga empuk berserta bahan2 di atas tadi.

Bahan-bahan ( Di mesin) 
  • 5 biji bawang merah kecil
  • 2 biji bawang putih
  • 3-4 biji lada hidup
  • 1 inci kunyit
  • 1 inci Halia
  • 1 inci lengkuas diketuk saja (diketuk)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 1 sudu teh ketumbar dan sedikit jintan kasar & halus
  • 3 biji buah keras
  • minyak utk menumis
  • Bahan Perasa jgn lupa letak ye

  1. Tumis kesemua bahan A di tempat lain kemudian tuang ke dlm rebusan ayam tadi.
  2. Akhir sekali masukkan santan secukupnya.
  3. Taburkan bawang goring sewaktu dihidang.







Cara2 :

No comments: