Tuesday, January 3, 2012

SATAY LILIT AYAM


SALAM TAHUN BARU 2012.....wah semangat baru dgn penuh keazaman yer...eh!!!nanti CT Masukkan N3 bunga-bungaan api yer....seronok tgk bunga api betul2 berwarna-warni di atas kepala....sbbnyer CT,
G-hin dan juga husband...betul2 dok dekat dengan bunga api mlm tahun baru...seronok tgk kilauan bunga api..sambil tgk orang ramai bersorak di bawah...WOoooo!!!!!!!!!!!Wwwwwoooo!!! Suka2 jugak tpi kenela beringat yerk...batas2 yang perlu kita pegang.

Okey meh Kiter borak2 pasal satay lilit ayam ni....haritu CT jejalan kt umah KAK WAN...blog Citarasawan...sekali terpandang menu ni..alahai memikat hati...tu yang peram resepi...mlm tadi barula kesempatan nak buat...HURM...THUMB's UP !!!Licin di kejekan oleh CT dan husband....Husband kata sedap...CT x masukkan Cili ..sb igtkan g-hin nak layan satay ni..tapi hurm..bender lain yang de kejekan...so CT cicahla satay ni dgn SOS THAI..sapa2 teringin n terpukau nak mencuba maila tgk kat bawah yer resepinyer....SEDAPPP!!!!



Sumber: Blog Citarasawan(Kak Wan)
Bahan-bahan

200 gram isi ayam
100 gram isi udang
2 tangkai kucai, dipotong 1/2 cm
1 sudu besar santan pekat
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh gula pasir
2 sudu besar minyak untuk menumis
11 batang serai untuk tusukan





 Bahan Kisar / tumbuk halus
3 tangkai cili merah
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 cm kunyit, di bakar dahulu
1 biji buah keras, disangai
1/4 sudu teh teh ketumbar
1/2 sudu teh belacan, di bakar dahulu




Cara-cara :

1. Kisar isi ayam dan udang bersama santan pekat dengan food processor hingga lumat.  Ketepikan.
2. Bahan-bahan kisar di tumbuk halus kemudian tumis hingga naik bau.  Angkat dan biarkan sejuk.
3. Masukkan kisaran ayam, daun kucai, garam dan gula.  Gaul hingga rata dengan bahan-bahan kisar tadi.
4. Ambil sedikit aduan. Tempekkan di batang serai.
5. Bakar dalam non-stick pan yang telah dipanaskan dengan sedikit minyak hingga masak.

NOTE:-
  • CT Pun ikut cara kak wan bakar dalam oven dengan melapik aluminium foil pada suhu 180C' selama 20 minit.
  • Balut batang serai dengan aluminium foil untuk mengelakkan daripada batang hangus.






No comments: