Wednesday, October 3, 2012

KEK COKLAT MOIST KARAMEL

 Assalamualaikum semua dan salam sejahtera...

 

KEK COKLAT MOIST KARAMEL




nyum!!nyum!!! orang lain dah berzaman buat CT baru nk buat...x per sekurang2 dah buat kan lepasla gian nk buat...ini pun salah satu product baru dari Najjah's Bite.Jadi pada mereka yang berminat bolehla terus order dengan CT yer....Bagi penggemar kek coklat yang gebu2 gitu @ karamel mmg akan menjilat jari punyer...Ni pun salah satu menu tuk makan2 kawan en.Somi yang datang tempoh hari..siap CT bekalkan diorang lagi kek ni, harap kalian suka..alhamdulillah rezeki tuk kalian semua.




Resepi ni asalnyer dari kak Munira Baharum....tpi sumbernyer CT dapat dari Kak Nor , kakak berdua izinkan CT tumpang share nah, moga rezeki makin melimpah ruah...jgn lupa tuk cheq sekali nah...sama2 kiter usahakan.insyallah (^^)




BAHAN KARAMEL:

STEP 1:
2 sudu besar gula pasir dtabur dlm loyang

STEP 2:
buka api perlahan dan buat gula hangus atas dapur gas
* ratakan pd loyang supaya nanti kek yg dah siap tak melekat bila dikeluarkan dr loyang

STEP 3:BHN B:
1/2 tin susu cair
70gm gula kastor
1/2 sudu kecil esen vanila
3 biji kuning telur
 ****kalau nk karamelnye tebal,tambahkan susu cair dan kuning telur

TIPS:dari blog kak Nor(Izah guna resepi karemal dari ANNA QAWINA yg tebal, K.Nor guna gak yg ni tp dah diolah sket)

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih & kuning) 

STEP 4:
kacau perlahan dan tapiskan ke dlm loyang gula hangus td
STEP 5:
bakar karamel secara steam bake pd suhu 180'c selama 15min

****sementara tu,siapkan BHN KEK CHOCOLATE MOIST

BHN A:
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak

CARA:
satukan semua bahan dlm periuk,kemudian gaul rata dan masak atas dapur gas dgn api perlahan sambil dkacau hgga sebati,dah sebati,padamkan api dan rehatkan sekejap

BHN B:
3/4cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
*semua bhn di atas di ayak

BHN C:
4 biji telur-pukul dgn whisk atau blend
 
CARA:
satukan BHN B dan BHN C ke dlm BHN A secara berselang seli dan gaul sebati dgn whisk atau senduk
tuangkan adunan ke dlm loyang karamel tadi
bakar secara steam bake pd suhu 180'c selama sejam atau hgga masak...bergantung kpd oven masing2...
dah masak,biar kek sejuk atau hgga kek meregang baru dterbalikkan kek
sedia dhidang

 

No comments: