Friday, February 3, 2012

FIRECRACKERS SHRIMPS



Salam di hari Jumaat yang indah, Sihat semua??harap2 semua sihat hendaknyer..Hari ni CT nk sharekan resepi udang salut kulit popia yang telah CT buat minggu lepas...hihihi N3 perapan ni, lagi di perap lagi sedap yerk?Bukan apa Mood nk memasukkan N3 semua tergendala bila dpt surat pindah kan...uwaaaaaaaaaaaaa!!!nangis jap sbb dapat terbayangkan betapa penatnye nanti nak pindah...tapi semua ada hikmahnyer..PERCAYALA CT!!

Sebenarnyer dah kebuntuan tika nak memasak juadah makan malam tempoh hari...jadi CT skodengla di blog Kak Nora...wow memikat hati ku tuk mencuba...ok pa lagi balik terus ke kedai merempit bersama bujang kenit ku ke PASARAYA SEGI...Thnks sayang ibu temankan ibu g beli kulit popia..(dlm hati G-hin syiookknyer dapat ronda-rondi naik motor)

Kak Nora CT minta share kan resepi nyer tuk tatapan CT di kala nk membuat nyer semula nanti..dan juga pada rakan2 yang nak mencubanya..C & P jerk yerk...hihihi ( tandanyer orang malas tu  ekekekke)..jom ..jom...jom...kiter tgk kat bawah.







Sumber: MOMOTEMUK

FireCracker Shrimps


Bahan Bahannya

Kulit popiah secukupnya
1/2 kilo udang
( lebih jika mahu, buang kulitnya dan tinggalkan ekornya )

Bahan perap udang

2 biji bawag putih ( tumbuk halus )
1cm halia ( tumbuk halus )
1 tsp minyak bijan
1 tsp kicap cair
1 tsp sos nampla ( original recipe takde )
1 tsp chilli sauce
2 tsp tepung jagung

Gaul semua bahan kedalam udang dan perap dlm 1/2 jam
Sesudah perap, keringkan sebentar udang diatas paper towel then ambil sekeping kulit popiah lipat 3 segi letak udang diatas dan gulung ketat. Seal kulit popiah bersama bancuhan tepung gandum & sedikit air
( dijadikan paste )

Goreng diatas api sederhana
Goreng garing
Enak dimakan bersama sos cili Thai






Sedap juga ni kalo dok tgk tv meratah si udang popia ni...hihihi tau2 dah tgl ekor....agak2 kalau ekor tu rapuh sampai ekor pun hilang...hehehhehe..tau2 bunyi blurrrppp!!!alhamdullillah kenyang.





No comments: