Bismillahirrohmanirohim..Salam semua dan di harapkan semuanyer sihat...penat dok buang sawang kat dapur CT ni..haishhh mana x nyer dah 2 minggu lebih CT x jenguk dapur...walaupun masak tpi x MOOD nk update N3.Macam2 perkara nak di selesaikan..semua yang berlaku pasti ada hikmahnyer...AMIN.
Dengan Siapkan Order, Dengan nak kene pindah, Dengan pergi JolaJoli ke Penang....tpi semua tu adalah takdir yang telah Allah tentukan...Okey Jom CT nak sharekan 1 resepi apam balik yang membuka selera CT tuk mencubanyer...WOWWwwww sedap, lembut, dan sangat sedap lagi!!!..terima kasih kepada NITA sbb sudi share kan resepi apam balik ni...dah 3 kali CT buat tau apam balik ni ikut resepi NITA..tekstur die yang lembut x seperti rasa di PASAR MALAM...mungkin diorang nk berniaga jadi penjimatan tu la kot diorang gunakan...kalo nk berniaga ni mau mahal nk letak harga...hehehhe pepandai jerk kan CT ni???
Bagi sesiapa yang teringin nak buat apam balik boleh jenguk2 kat bawah yerk...lepas ni dah boleh buat sendiri sbb penyediaannyer yang agak mudah...dan proses nk membuat pun x makan masa yang lama...cuma nk kene perap 1 jam tu la kot..tpi masa CT buat kali ke-2 hari tu...x sempat nk perap sbb MIL sampai jadi terus la buat..kalo tgu 1 jam x sempat pulak MIL CT nk makan...sbb nak terus balik ke JB...alhamdulillah menjadi n lembut...(derhaka sikit sbb x perap hehhehehe...sbb urgent kan)
P/s: X RUGI MENCUBA TAU...
Sumber: NITA
Bahan:
2 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan gula
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
sedikit warna kuning
1 biji telur
1 1/2 cawan susu segar
1/2 sudu kecil baking powder
Cara2: Pukul telur & gula hingga kembang. Kemudian masukkan semua bahan yg lain. Adunkan sehingga sebati. Ketepikan dan perap selama 1 jam.
Bahan2 utk inti.
Gula
Mentega
Kacang tumbuk
Creamcorn
Bila adunan dah diperam selama sejam, panaskan kuali non stick. Amik sesenduk adunan tepung, tuang ditengah kuali..ratakan kebahagian tepi. Terpulang nak wat tebal mana. Tapi rasanyer resepi ni..lagi sedap utk yg garing. aku dah tolong test kan dah...Tutup dgn tudung kuali atau apa saja yg buleh menutup kuali tu sehingga setengah masak. Lepas tu buleh la tabur mentega, gula, kcg tumbuk & creamcorn.Bila dah garing, buleh la lipat dan angkat.
* resepi Creamcorn utk org yg x jumpa mcm aku...
Bahan2:
1 tin sweetcorn
1/2 cawan freshmilk
2 tbs gula
1 biji kuning telur
2 tbs tepung kastard
Cara2: Campurkan semua bahan dlm sauce pan & masak sambil pecah2kan jagung tu.
2 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan gula
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
sedikit warna kuning
1 biji telur
1 1/2 cawan susu segar
1/2 sudu kecil baking powder
Cara2: Pukul telur & gula hingga kembang. Kemudian masukkan semua bahan yg lain. Adunkan sehingga sebati. Ketepikan dan perap selama 1 jam.
Bahan2 utk inti.
Gula
Mentega
Kacang tumbuk
Creamcorn
Bila adunan dah diperam selama sejam, panaskan kuali non stick. Amik sesenduk adunan tepung, tuang ditengah kuali..ratakan kebahagian tepi. Terpulang nak wat tebal mana. Tapi rasanyer resepi ni..lagi sedap utk yg garing. aku dah tolong test kan dah...Tutup dgn tudung kuali atau apa saja yg buleh menutup kuali tu sehingga setengah masak. Lepas tu buleh la tabur mentega, gula, kcg tumbuk & creamcorn.Bila dah garing, buleh la lipat dan angkat.
* resepi Creamcorn utk org yg x jumpa mcm aku...
Bahan2:
1 tin sweetcorn
1/2 cawan freshmilk
2 tbs gula
1 biji kuning telur
2 tbs tepung kastard
Cara2: Campurkan semua bahan dlm sauce pan & masak sambil pecah2kan jagung tu.
G-HINNN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!adoiiyaiii....kan dah lompong apam balik ibu buat ni...G-hin: erm...dap , dap ,sedap sambil mengangguk kepala..
Teksturnyer yang lembut....auwww memikat tekak CT...kalo dapat si kenit G-hin tu , kalo nak tahu, die akan bukak lipatan apam balik ni ..dok cubit2 ambil sweet corn dalam lipatan apam ni...alahai anak oiii....ibu buat soh makan apam ni la....die dok bantaii makan jagung jer....sebenarnyer g-hin ni peminat jagung...tu yang dok makan jagung jerk.
3 comments:
cantik dan menarik
Cantik apam baliknya..
terima kasih rohah dan seorang lagi x tau nama....cuba try buat pasti x keciwa...sedap tau walaupun sejuk masih lembut lagi apam balik ni..
Post a Comment