Wednesday, November 16, 2011

CENCARU SAMBAL CIK KANTAN




Sumber: Najjah's Bite

Bahan-bahan
a) 2 ekor ikan Cencaru (di goreng terlebih dahulu)
b) 1 ulas bawang besar *
c) 2 ulas bawang putih *
d) 1 batang serai *
e) 1 inci Halia *
Semua bahan bertanda * di blend

f) 2 sudu cili kisar
g) 1/2 kuntum bunga kantan ( di mayang halus)
h) Sedikit Perahan air asam jawa
i) Sedikit air
j)  Garam n gula secukup rasa




Cara-caranya:

a) Mula2 ct tumiskan dahulu bahan kisar
b) Bila dah agak kekuningan masukkan cili kisar
c) Tunggu hingga cili agak garing masukkan perahan asam jawa dan juga sedikit air.
d) Kemudian masukkan hirisan bunga kantan
e) Tgu hingga kuah agak pekat masukkan garam dan juga gula
f) Barula masukkan Ikan dan gaul sebati...(sekejap saja masukkan dan bolehla di tutup api)\
g) Bolehla di hidangkan dan di hias.

Selamat mencuba!!!!!!!!! 

No comments: