Tuesday, November 29, 2011

KARI IKAN TAUHU


Bahan-bahan:-
a) 1 ekor ikan tauhu di potong beberapa bahagian
b) 1 ulas bawang merah (di mayang halus)
c) 1 ulas bawang putih ( di mayang halus)
d) 1 inci halia ( di mayang halus)
e) 1/2 biji kelapa parut ( di perah tuk dptkan santan)
f) 2 sudu besar serbuk kari BABAS
g) 1 sudu kecil cili kisar
h) 1 tangkai daun kari
i) Sedikit perahan air asam jawa
j)1/2 biji timun
k) 1 biji tomato
l) Sedikit garam.

Cara-cara:-
a) Tumiskan bahan2 yang di mayang halus dah juga daun kari....tgu hingga aroma naik dan kekuningan
b) Kemudian masukkan cili kisar.
c) Masukkan rempah kari bersama santan ( Ct campurkan serbuk kari + sedikit pati santan di dalam mangkuk kacau hingga rata)
d) kemudian tunggu hingga pecah minyak
e) Masukkan sedikit perahan air asam jawa
f) Masukkan santan yang telah di perah
g) Masukkan ikan TAUHU.
h) Kemudian agak ikan dah masak sedikit masukkan buah tomato dan juga timun
i) Masukkan sedikit garam.

No comments: