Wednesday, November 16, 2011

DAGING MASAK KICAP




 Bahan-bahan:-
a) 1 mangkuk kecil daging yang di potong kecil
b) 1 biji kentang yang di potong nipis ( CT goreng dahulu)
c) 1 ulas bawang merah di mayang halus
d) 2 ulas bawang putih di mayang halus
e) 3-5 sudu besar kicap manis
f) 2 sudu besar kicap pekat
g) 1 sudu besar cili sos



Cara-caranya:-
a) Tumiskan bawang merah dan juga putih hingga kekuningan
b) Masukkan hirisan daging...tgu hingga daging bertukar warna(separa masak)
c) Kemudian ct masukkan kicap pekat,manis dan juga cili sos
d) Gaul sebati kemudian masukkan sedikit air...jika mereka yang ingin berkuah dn juga jgn lupa masukkan bahan perasa....CT x masukkan bahan perasa sb kicap tu dh memainkan peranan masin dan juga manis.
e) Tunggu hingga kuah menjadi pekat...
f) Bolehla tutup api dan juga di hias mengikut selera anda.

Selamat mencuba!!!!!

No comments: