Tuesday, November 1, 2011

PENGAT PISANG MASAM MANIS


Last week Abah + Emak mai datang KL...saja melawat anak cucu katanyer...dari Kulit pisang tu warna hijau sampai dah bertukar Si tompok kuning. Kalo x di proses sayang plak kan..so mlm tadi decidela nk buat PENGAT pisang ni.So hopefully u olss yang mana rase tingin nak buat boleh tgk2 bahan kat bawah ni yer.



Sumber : Najjah's Bite

Bahan-bahan:

a) 5 biji Pisang di potong serong (Ct guna pisang nangka)
b) 1 kotak santan KARA
c) 4 Sudu besar gula merah ** Kalo x nak manis boleh kurangkan sukatan
d) 4 Sudu besar gula pasir ** Kalo x nak manis boleh kurangkan sukatan
e) 4 Sudu Besar sagu ( Di rendam terlebih dahulu n tapis )
f) 500 ml air
g) 1-2 helai daun pandan



a) Masukkan santan dengan Sukatan air, daun pandan dan gula melaka
b) Masak dengan api kecil sehingga gula melaka larut
c) Kacau santan jangan sampai santan mendidih
d) selepas itu masukkan pisang, sagu
e) Masak sehingga sagu nampak jernih
f) Sedia untuk dihidangkan

SELAMAT MENCUBA!!!!!

1 comment:

najjahomesweetiest-bites-yummy said...

Pengat pisang ...thnks Abah + Emak bawakkan dri kg.Muahss