Wednesday, November 30, 2011

KEK KARAMEL



Kek Karamel
Sumber: Munira Baharum
saiz 7x7

bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau


Tuesday, November 29, 2011

SAMBAL UDANG SALAD MANGGA


Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 8-9 batang cili kering (nak sambal lebih banyak dan lebih pedas, boleh lebihkan)
  • 4-5 ulas bawang kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • Udang Segar (saiz mengikut keperluan)
  • Minyak untuk menumis, gula, garam..
  • 1 Labu Bawang Besar-Dihiris
  • 1/2 biji parutan mangga
  • 1-2 sudu besar sos cili

Cara-cara

  1.  Blend bawang putih, bawang merah dan cili kering (cili kering yg telah direndam didlm air)..kisar hingga hancur bersama-sama dengan air..
  2.  Panaskan minyak..bile sudah panas masukkan bahan yg telah dikisar..
  3. Tumis sehingga garing dan naik minyak..masukkan udang..gula dan garam..lebihkan gula utk mendapatkan rase yg lebih manis.. 
  4.  Masukkan cili sos..biarkan mengelegak dan masukkan bawang besar yang telah dihiris..tunggu hingga sambal naik minyak dan pekat..(kepekatan sambal ikut suka..)
  5. Tutup api dan masukkan parutan mangga.
  6. Hidangkan..

KARI IKAN TAUHU


Bahan-bahan:-
a) 1 ekor ikan tauhu di potong beberapa bahagian
b) 1 ulas bawang merah (di mayang halus)
c) 1 ulas bawang putih ( di mayang halus)
d) 1 inci halia ( di mayang halus)
e) 1/2 biji kelapa parut ( di perah tuk dptkan santan)
f) 2 sudu besar serbuk kari BABAS
g) 1 sudu kecil cili kisar
h) 1 tangkai daun kari
i) Sedikit perahan air asam jawa
j)1/2 biji timun
k) 1 biji tomato
l) Sedikit garam.

Cara-cara:-
a) Tumiskan bahan2 yang di mayang halus dah juga daun kari....tgu hingga aroma naik dan kekuningan
b) Kemudian masukkan cili kisar.
c) Masukkan rempah kari bersama santan ( Ct campurkan serbuk kari + sedikit pati santan di dalam mangkuk kacau hingga rata)
d) kemudian tunggu hingga pecah minyak
e) Masukkan sedikit perahan air asam jawa
f) Masukkan santan yang telah di perah
g) Masukkan ikan TAUHU.
h) Kemudian agak ikan dah masak sedikit masukkan buah tomato dan juga timun
i) Masukkan sedikit garam.

PUDING KARAMEL LAPIS COKLAT



Bahan:-
(A)
1 tin susu cair (*ummi guna Nestle Ideal)
5 sudu besar gula
3 biji telor gred A
1 sudu kecil esen vanila


(B)
1 tin susu cair
5 sudu besar gula
3 biji telor gred A
4 sudu besar serbuk koko/1 sudu kecil serbuk nescafe + 1 sudu kecil pes coklat


(C)
2 sudu bear gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas
atau boleh guna 2 sudu besar madu


Cara Membuat:-
Kacau bahan A dan bahan B dalam dua bekas berasingan. Tapiskan. Panaskan periuk kukusan, masukkan gula hangus atau madu dalam loyang 8 x 8 inci (*ummi guna loyang bulat berdiameter 6" x 3" tggi). Masukkan 1/2 cawan (*ummi letak 3/4 cawan) adunan bahan A dan kukus selama 5 minit atau hingga maska. Bila dah masak, tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan B atas adunan A. Ulang A dan B berselang seli hinga habis. Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan. Potong dan hidang.
 Dapat makan time sejuk2 uihs.....sangat menyelerakan tau.



Bila siap jerk..terus terbalikkan....aduss...kecur air liur...hurm...si kenit g-hin pun x sabar nk makan ...so siapla sepinggan tuk dia...biler uper balik dari keje sejuk mata memandang tgk...laju jerk makan...thnks sayang makan banyak2 kikikiki...

MEE SUP NAJJAH'S

Bahan-bahan KUAH
a) 1 ulas bawang merah di potong dadu
b) 2 ulas bawang putih di ketuk
c) 1 peket Sup bunjut
d) 1 peket serbuk mee sup
e) Bebola ikan 1 peket
f) Hirisan isi ayam @ part mana2 yang anda suka
g) potongan carrot
h) Air secukupnyer...ikut citarasa anda
i) Garam
** CT tambahkan serbuk MAGGI ayam
cara-cara
a) Tumiskan bawang putih n merah hingga naik bau
b) Kemudian hirisan isi ayam tadi n bebola
c) Masukkan serbuk peket mee sup n sup bunjut dan juga serbuk MAGGI ayam
d) Masukkan air
e) kemudian masukkan potongan carrot tadi
f) Masukkan secubit garam....kalo air banyak ikut tahap kemasinan yang anda mahukan..
Bahan-bahan sampingan
daun sawi di celur,tauge mentah,tauhu gorengcili potong dan juga sambal kicap.

SELAMAT MENCUBA!!!!!

Monday, November 21, 2011

YELLOW PAU ROSE


Sumber:http://fromintankitchen.blogspot.com/

Maaf  kak ita tukar jadi yellow...sb guna keledek kaler kuning hehehhehe..
250 gm keledek manis warna kuning - di kukus atau di rebus
200 gm air
500 gm tepung pau
1 t/s baking powder
100 gm gula
50 gm shortening atau lemak sayuran
1/4 t/s garam
11 gm yeast segera
Keledek, dicuci bersih dan di rebus. Buang kulit keledek dan kisar keledek dengan air sehingga halus.
Ita masukkan semua bahan kedalam bread maker dan set doh dan biar hingga ia menjadi doh yang lembut.
Kalau guna tangan.
Bancur sedikit air suam dengan yis dan biar ia berbuih. ( sukatan air mestilah sama dengan sukatan yang di beri - gunakan 1/2 air untuk kisar keledek dan 1/2 lagi untuk naikkan yis)
Campurkan semua bahan kecuali shortening, dan uli hingga menjadi doh yang lembut
Masukkan shortening dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
Jika adunan terlembik boleh tambah sedikit lagi tepung.
Tutup doh dengan towel dan simpan doh dalam almari atau tempat yang hangat sehingga doh naik 2 kali ganda lebih kurang 1 jam.
Setelah doh naik tumbuk2 doh untuk keluarkan angin.

Untuk membuat pau biasa bahagikan doh kepada beberapa bahagian dengan berat 50 gm, isi inti dan letak doh atas kertas lapik.
Rehatkan doh sehingga naik 2 kali ganda
Kukus doh dalam kukusan yang telah di panaskan terlebih dahulu selama lebih kurang 10 - 12 minit.

Friday, November 18, 2011

SPAGETTI NAJJAH'S

Spagetti NAJJAH's
Rebuskan dulu spagetti tu tau...hingga lembut..angkat n toskan
Bahan-bahan
a) Spagetti di celur hingga lembut
b) Isi ayam Hancur
c) udang
d) Hot Dog
e) Bawang besar n putih di potong dadu
f) Buah tomato di potong dadu ( Saya guna dalam sebiji saja)
g) Sedikit saja minyak tuk menumis
h) 5-8 sudu cili sos (ikut kemasamam yang kamu hendak)
i) Air ( Ikut banyak mana la korang nak..tpi jgn la banyak kang cair plak x sedap tau)
j) SOS spagetti PREGO....JGN LUPA!!!!!!ct guna yang d mushroom tu
k) Mushroom (guna yang tin tu tau..tulis HALAL)hihihi
l)1 tin sederhana tomato puri
m) Bahan2 Perasa.



Cara-caranyer
a) Memula saya panaskan minyak tuk menumis bawang yang di potong dadu tu...
b) dah naik bau saya masukkan ayam cincang tgu hingga agak kental sedikit isi ayam tu
c) then saya masukkan buah tomato di potong dadu....
d) Masukkan sos PREGO , Tomato Puri , Cili sos....kacau lalallalla....
e) Masukkan air..
f)  Tgu hingga kuah dah pekat n didih baru la saya masukkan hotdog n udang...
g) Last saya masukkan bahan perasa.....Hurm...sedap..
NOTE: Saya rebus sekejap brokoli tu tau...jgn lelame nti hilang semua vitamin die....lepas rebus terus basuh dgn air agar npk brokoli itu sentiasa segar kehijauan ni yer...ekekkeke....
NOTE 2: Kalo u oLls nk pedas bohla cili api...x pun mase menumis tadi tu kan bubuhla cili kisar sedikit okey...

SELAMAT MENCUBA!!!!!

MEE REBUS


Bahan-bahan untuk KUAH

a) Ubi keledek 2 biji di buang kulitnyer dan di rebus (DI lecek)
b) 1 Ulas Bawang besar *
c) 3 ulas bawang putih *
d) 15 tangkai cili kering di potong halus n di rendam air
 panas terlebih dahulu *
e) 1 inci lengkuas *
f) 3 batang serai *
g) 3 sudu besar udang kering*
h) 2 keping asam keping
i) air secukupnyer (CT masukkan air rebusan daging)
j) garam n gula secukup di tekak kamu tau
k) sayur bunga kubis sedikit dan jugak bb corn
l) SErbuk Roti ( Ct Tambah)
Semua bahan bertanda * di blend halus

Cara-cara:-

a) tumis kan bahan yang di blend tadi...tumis sehingga naik bau
b) Masukkan ubi keledek yang di lecek tadi
c) Masukkan air rebusan daging ? x cukup tambah air lagi jgn sampai terlalu cair plak
d) Masukkan asam keping n bahan2 perasa.
e) Tgu hingga kuah pekat n mendidih.
f) Last sekali masukkan serbuk roti.
Bahan-bahan sampingan
a) Telur rebus, Hirisan daging rebus,daun sup n bawang,tauhu goreng, dan cili besar di potong halus.

SELAMAT MENCUBA!!!!!!!!

KANGKUNG SI LENGGANG KANGKUNG


KANGKUNG SI LENGGANG KANGKUNG

bahan-bahan
a) Sayur kangkung (CT guna secekak)
b) 1 sudu besarBawang merah ( CT guna yang Blend halus) ~mmg stock dlm peti
c) 2 ulas Bawang putih
d) 2-3 sudu besar sos tiram
e) 1 sudu kecil sos ikan
f) 6 ekor Udang segar

cara-cara
a) tumis bawang merah n putih
b) Masukkan sos ikan dan juga sos tiram
c) Masukkan sayur kangkung
** CT x masukkan air sbb mmg nk kuah die pekat lagipun air rendaman kangkung tadi dah boleh jadi kuah
d) Masukkan Udang segar tadi
e) Tgu udang dah agak masak...boleh di hidangkan

SELAMAT MENCUBA!!!!!!!!

KERABU PERUT

 Bahan-bahan:-
a) Pucuk paku 1 mangkuk kecil * di celur
b) Tauge RM 0.20 * di celur
c) 1 mangkuk kecil perut/babat yang telah di rebus empuk
d)1 sudu kecil belacan * nak enak bakar dulu
e) 1 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih di hiris nipis
f) 5-10 biji cili padi di potong kecil
g) 1/2 biji buah tomato di potong dadu
h) 2 sudu besar kerisik
i) Sedikit garam dan gula



Cara-cara:-
a) Masukkan semua bahan di atas didalam bekas dah gaul.
b) Sukatan bahan perasa ikut selera masing2 yer
c) Bolehla di hidangkan.

Selamat Mencuba!!!!!!!!

Ayam Sambal Belacan Petai

 
Ayam Sambal Belacan Petai

bahan-bahan
a) hirisan isi ayam
b) 1biji bawang besar *
c) 2 ulas bawang putih *
d) 1 inci belacan*
e) sedikit air *
SEMUA BAHAN bertanda * di blender dahulu
f) 1 sudu kecil kicap manis
g) 1 sudu besar sos cili
h) 1 sudu besar sos tiram
i) 1 sudu kecil serbuk pati ayam MAGGI
j) 1 peket petai
k) bahan perasa ( garam + gula)
j) 2 helai daun limau purut
l) 2 tangkai potongan cili kering
m) hirisan bawang besar n carrot tuk hiasan...(Ikut anda)

cara-cara
a) tumiskan bahan yang bertanda * (Blender)
b) dh agak garing sedikit masukkan isi ayam
c) masukkan kicap,cili sos,sos tiram dan jugak serbuk pati MAGGI...dan juga daun limau purut serta cili kering yang di potong.
d) masukkan sedikit air ..jgn banyak nanti banjir plak...hihihi
e) then masukkan petai dan juga bahan perasa...tgu agak kering barula masukkan bawang tuk hiasan.
f) Rase ikut tahap daya rase anda okey...dh boleh di hidangkan

SELAMAT MENCUBA!!!
 
 
 
 

Ikan Siakap Sos Plum



Bahan-bahan:-
a) Seekor Ikan Siakap yang telah di goreng terlebih dahulu
b) 1 ulas bawang merah di hiris nipis
c) 1 ulas bawang putih di hiris nipis
d) 1-2 sudu besar cili kisar
e) 2-3 sudu sos plum
f) 1 batang serai di potong nipis (serong)
g) Sedikit potongan carrot (optional)
i) Sedikit air
j) Bahan perasa

Cara-cara:-
a) Tumiskan bawang merah dan putih kekuningan
b) Masukkan Serai yang di potong nipis
c) Masukkan Cili kisar..tgu hingga garing
d) Masukkan Sos Plum
e) Masukkan Sedikit air dah juga bahan perasa
f) Masukkan carrot
g) Terakhir masukkan ikan yang digoreng tadi @ boleh terus di siram di ats ikan.
h) Bolehla di hias dan di hidangkan

Selamat mencuba!!!!!!!!!!

SARAWAK CHIKEN WINGS

SARAWAK CHIKEN WINGS
sumber : Hanamemories


c) 2 ulas bawang putih di parut
d) sudu makan cili kisar

e) 1 sk serbuk lada putih
f) 2-3 sudu makan madu
g) 2-3 titik pewarna merah
h) garam


Cara-cara
-Gaul semua bahan dan perap 1-2jam atau semalaman.
-Grill@bakar hingga masak.
-Sedia dihidang.




Thursday, November 17, 2011

ROTI JALA



Bahan-bahan:-
a) 300gram tepung
b) 1 biji telor
c) 400-500ml air
d) 200ml susu segar/susu cair
 (CT x cukup susu segar jadi CT campurkan 100ml susu segar + 100ml susu cair)
e) 1 sudu kecil emulco panda
f) Sedikit pewarna hijau
g) Secubit garam

** Semua bahan di atas CT campurkan kacau hingga sebati dan di blendkan untuk dptkan teksturnyer halus.
Kemudian bolehla di masak di ats non-stick pan.

Selamat Mencuba!!!!!!!!!!!



Wednesday, November 16, 2011

DAGING MASAK KICAP




 Bahan-bahan:-
a) 1 mangkuk kecil daging yang di potong kecil
b) 1 biji kentang yang di potong nipis ( CT goreng dahulu)
c) 1 ulas bawang merah di mayang halus
d) 2 ulas bawang putih di mayang halus
e) 3-5 sudu besar kicap manis
f) 2 sudu besar kicap pekat
g) 1 sudu besar cili sos



Cara-caranya:-
a) Tumiskan bawang merah dan juga putih hingga kekuningan
b) Masukkan hirisan daging...tgu hingga daging bertukar warna(separa masak)
c) Kemudian ct masukkan kicap pekat,manis dan juga cili sos
d) Gaul sebati kemudian masukkan sedikit air...jika mereka yang ingin berkuah dn juga jgn lupa masukkan bahan perasa....CT x masukkan bahan perasa sb kicap tu dh memainkan peranan masin dan juga manis.
e) Tunggu hingga kuah menjadi pekat...
f) Bolehla tutup api dan juga di hias mengikut selera anda.

Selamat mencuba!!!!!

CENCARU SAMBAL CIK KANTAN




Sumber: Najjah's Bite

Bahan-bahan
a) 2 ekor ikan Cencaru (di goreng terlebih dahulu)
b) 1 ulas bawang besar *
c) 2 ulas bawang putih *
d) 1 batang serai *
e) 1 inci Halia *
Semua bahan bertanda * di blend

f) 2 sudu cili kisar
g) 1/2 kuntum bunga kantan ( di mayang halus)
h) Sedikit Perahan air asam jawa
i) Sedikit air
j)  Garam n gula secukup rasa




Cara-caranya:

a) Mula2 ct tumiskan dahulu bahan kisar
b) Bila dah agak kekuningan masukkan cili kisar
c) Tunggu hingga cili agak garing masukkan perahan asam jawa dan juga sedikit air.
d) Kemudian masukkan hirisan bunga kantan
e) Tgu hingga kuah agak pekat masukkan garam dan juga gula
f) Barula masukkan Ikan dan gaul sebati...(sekejap saja masukkan dan bolehla di tutup api)\
g) Bolehla di hidangkan dan di hias.

Selamat mencuba!!!!!!!!! 

Tuesday, November 1, 2011

PENGAT PISANG MASAM MANIS


Last week Abah + Emak mai datang KL...saja melawat anak cucu katanyer...dari Kulit pisang tu warna hijau sampai dah bertukar Si tompok kuning. Kalo x di proses sayang plak kan..so mlm tadi decidela nk buat PENGAT pisang ni.So hopefully u olss yang mana rase tingin nak buat boleh tgk2 bahan kat bawah ni yer.



Sumber : Najjah's Bite

Bahan-bahan:

a) 5 biji Pisang di potong serong (Ct guna pisang nangka)
b) 1 kotak santan KARA
c) 4 Sudu besar gula merah ** Kalo x nak manis boleh kurangkan sukatan
d) 4 Sudu besar gula pasir ** Kalo x nak manis boleh kurangkan sukatan
e) 4 Sudu Besar sagu ( Di rendam terlebih dahulu n tapis )
f) 500 ml air
g) 1-2 helai daun pandan



a) Masukkan santan dengan Sukatan air, daun pandan dan gula melaka
b) Masak dengan api kecil sehingga gula melaka larut
c) Kacau santan jangan sampai santan mendidih
d) selepas itu masukkan pisang, sagu
e) Masak sehingga sagu nampak jernih
f) Sedia untuk dihidangkan

SELAMAT MENCUBA!!!!!