Wednesday, April 18, 2012

SAYONARA KAYU ARA


Salam Semua..lamanyer Ct x masuk Blog ni...huhuhuuh kesibukkan, lepas ni dah pindah umah bolehla ct blogging semula....wah x gitu mek su oiiii (suhaida mohani), macam2 hal berlaku di kala Ct dah lama x blogging ni.

Tinggal x berapa hari jerk lagi nak duduk, tido, makan,mandi dekat Kayu Ara ni, huhuhuhu (Mood cam nak hujan seperti di Luar Opis ni ha...), 28hb April 2012 bersamaan hari sabtu maka berpindah la Najjah's family ke Destinasi Baru yang telah kami pilih untuk menetap di situ.Tapi bagi kawan2 yang nak order lagi jgn risau...bisness ttp berjaln seperti biasa (sempat lagi tu ekekkeke.)

Genap 3 tahun kami tinggal di Lot 907, Lorong Melor, Kg.Sg.Kayu Ara, sebelum tggl di jalan lorong melor dah lama Ct tinggal kat kawasan Kayu ara, dari zaman bujang >>berkasih>>berkahwin>>dah dapat g-hin...akhirnyer terpksa berpindah...Sedih, Sob..sob...Banyak sangat kenangan yang berlaku di sini, PAHIT....MANIS.. pasti Ct x lupakan.

Seronok tinggal kat Kayu Ara....prasarana yang lengkap n mudah...OU Dekat, IKEA dekat, CURVE dekat, TESCO dekat...senangla kalo nk cari apa2...tempat baru ok jugak cuma mungkin x biasa...harap2 lepas ni akan biasala...Sian anak Ibu kene cari SEKOLAH baru...x pela sayang untuk masa depan kiter jugak yerk.



**** CONTINUE *****

Tuesday, February 14, 2012

PURE SOMTAM




Salam di petang hari semua, wah blog CT ni asyik on/off je yerk...mgkin Mood lari ikut angin...maklumla x lama lagi dah nak berubah angin SAYONARA KAYU ARA..we will miss u soon...

Hari ni malas nk celoteh lelame...Sini CT kongsikan resepi somtam lagi, tpi kali ni CT x menggunakan gula perang tapi menggunakan pes gula betul2 yang di gunakan untuk membuat somtam.Mana CT dapat gula ni????jawabnyer hadiah dari Jiran CT, C.liza, x lama lagi masing2 dah duk jauh huhuhu...pasti CT rindukan semua kenangan bersama, walau apapun TERIMA KASIH c.liza tanda ingatan belikan gula somtam buat kami, dan halalkan makan minum kami sepanjang kiter duduk berjiran dan juga moga ikatan sahabat ttp akan terjalin walau di mana kita berada.Insyallah..PASTI rindukan C.Liza a.ka NORLIZA RAHIM, haziq + Aqil.

Jom kiter tgk apa bahan2nyer....if kalo x der gula somtam boleh tgk resepi yang menggunakan gula perang yang pernah CT buat dahulu yerk...Click SINI


Bahan-bahan

a) 1 biji buah mangga muda ~ di parut
b) 1/2 biji carrot ~ di parut
c) 3-4 batang kacang panjang ~ di potong > 4cm<
d) 1 biji limau nipis ~ di perah
e) 2-4 biji cili padi
f) 1-3 sudu besar sos nampla
g) 3 sudu besar gula somtam
i) 1/2 biji buah tomato ~ di potong kecil
j) 1-2 ulas bawang putih
k) 1-2 sudu besar udang kering ~ di basuh dahulu
l) 1-3 Sudu besar Kacang Tanah ~ Di sangai dan di buang kulit dahulu





Cara- cara:-
1) Tumbukkan bawang putih, kemudian cili padi seterusnyer udang kering, dan tumbukkan kacang tanah.
2) Kemudian Masukkan kacang panjang di tumbuk manja
3) Masukkan sos nampla dan juga gula somtam
4) Masukkan Parutan bahan yang di parut dan juga buah tomato..
5) Kemudian masukkan perahan limau nipis







Sedap juga kalo meratah tau....nak2 kalo di sejukkan dulu.........urm.....kalo x nak pedas bolehla kurangkan penggunaan cili padi yerk.



6) Siap untuk di hidang.

Friday, February 3, 2012

CEKODOK BILIS SIMPLE



N3 di waktu CNY kakakka....dah lepas la CT oii ko baru nk masukkan N3 ni, alamak x perla jji Blog aku x sepi menyepi dan terus kesepian betol x??okey , cekodok ni CT buat waktu makan petang x silap adoiii tula dah lupa lama nooo.....di perapkan N3 dah jadi pelupa...kekekke..x kisahla labu..jji kenyang.

Cekodok pun nak masuk kan ker???hehehhehe.....sedap weh petang makan cekodok tau..Okey nk cerita cekodok ni mmg biasa orang buat, tpi CT igt lagi masa CT duduk dengan Kak Long CT diela ajar soh bubuh air panas sikit masa nak membancuh adunan tu katernyer nak kasi rangup kt tanduk2 yang terkeluar tu...dan didalam isi nyer yang lembut.WAaaaa.....ce try kome...

Husband CT suka tau makan cekodok ni...MAKNAnyer???malasla nk jawab....hehhee...:))






CEKODOK BILIS SIMPLE

Bahan-bahan:-

a) Tepung gandum
b) 1-2 biji kentang ~ di buang kulit dah di potong panjang macam frenchfries
c) 1 ulas bawang besar ~ di potong dadu ( kalo lebih pun x pe lagi sedap manis je rasa)
d) Sedikit ikan bilis
e) Sedikit garam
f) Sedikit air panas
g) Sedikit air
h) Daun Kucai di potong kecil ~ option lain boleh letak daun sup, daun bawang, taugee

** P/s: sukatan Tepung gandum dan juga air tu terlupa nak sukat u ollss pandai agak2 yer...jgn terlalu cair sangat yer..Terlupa nk sukat....ampunnn next time kiter sukat yerk












Cara- cara :


a) Masukkan tepung gandum, bawang besar, kentang, kucai, ikan bilis dan sedikit garam, gaul sebati dan masukkan sedikit air panas...akan npk bergentel jgn isau yer....then masukkan air sejuk ( air paip pun bolehla), gaulkan hingga semua sebati...pandai2 main peranan semasa memasukkan air yerk kalo dah cair tu tambahla sedikit tepung gandum lagi ye...kalo agak pekat sangat tambah pulak air...kalo cair pulak tambah tepung alamat lelamer x jadi cekodokla gamaknyer .....hahahhaha...igt tau TEPUNG dan AIR main peranan yang penting..ekekekke sbb CT Lupa nak sukat.


b) Dah dapat kepekatan bancuhan yang di ingini bolehla start mengoreng cekodok kiter............tgu hingga kekuningan dan garing bolehla di hidang kan dengan sos.....


SOS THAI..sngat sedap tau makan dengan cekodok bilis ni...tapi husband CT suka makan cam gitu jerk..




FIRECRACKERS SHRIMPS



Salam di hari Jumaat yang indah, Sihat semua??harap2 semua sihat hendaknyer..Hari ni CT nk sharekan resepi udang salut kulit popia yang telah CT buat minggu lepas...hihihi N3 perapan ni, lagi di perap lagi sedap yerk?Bukan apa Mood nk memasukkan N3 semua tergendala bila dpt surat pindah kan...uwaaaaaaaaaaaaa!!!nangis jap sbb dapat terbayangkan betapa penatnye nanti nak pindah...tapi semua ada hikmahnyer..PERCAYALA CT!!

Sebenarnyer dah kebuntuan tika nak memasak juadah makan malam tempoh hari...jadi CT skodengla di blog Kak Nora...wow memikat hati ku tuk mencuba...ok pa lagi balik terus ke kedai merempit bersama bujang kenit ku ke PASARAYA SEGI...Thnks sayang ibu temankan ibu g beli kulit popia..(dlm hati G-hin syiookknyer dapat ronda-rondi naik motor)

Kak Nora CT minta share kan resepi nyer tuk tatapan CT di kala nk membuat nyer semula nanti..dan juga pada rakan2 yang nak mencubanya..C & P jerk yerk...hihihi ( tandanyer orang malas tu  ekekekke)..jom ..jom...jom...kiter tgk kat bawah.







Sumber: MOMOTEMUK

FireCracker Shrimps


Bahan Bahannya

Kulit popiah secukupnya
1/2 kilo udang
( lebih jika mahu, buang kulitnya dan tinggalkan ekornya )

Bahan perap udang

2 biji bawag putih ( tumbuk halus )
1cm halia ( tumbuk halus )
1 tsp minyak bijan
1 tsp kicap cair
1 tsp sos nampla ( original recipe takde )
1 tsp chilli sauce
2 tsp tepung jagung

Gaul semua bahan kedalam udang dan perap dlm 1/2 jam
Sesudah perap, keringkan sebentar udang diatas paper towel then ambil sekeping kulit popiah lipat 3 segi letak udang diatas dan gulung ketat. Seal kulit popiah bersama bancuhan tepung gandum & sedikit air
( dijadikan paste )

Goreng diatas api sederhana
Goreng garing
Enak dimakan bersama sos cili Thai






Sedap juga ni kalo dok tgk tv meratah si udang popia ni...hihihi tau2 dah tgl ekor....agak2 kalau ekor tu rapuh sampai ekor pun hilang...hehehhehe..tau2 bunyi blurrrppp!!!alhamdullillah kenyang.





Thursday, February 2, 2012

APAM BALIK



Bismillahirrohmanirohim..Salam semua dan di harapkan semuanyer sihat...penat dok buang sawang kat dapur CT ni..haishhh mana x nyer dah 2 minggu lebih CT x jenguk dapur...walaupun masak tpi x MOOD nk update N3.Macam2 perkara nak di selesaikan..semua yang berlaku pasti ada hikmahnyer...AMIN.

Dengan Siapkan Order, Dengan nak kene pindah, Dengan pergi JolaJoli ke Penang....tpi semua tu adalah takdir yang telah Allah tentukan...Okey Jom CT nak sharekan 1 resepi apam balik yang membuka selera CT tuk mencubanyer...WOWWwwww sedap, lembut, dan sangat sedap lagi!!!..terima kasih kepada NITA sbb sudi share kan resepi apam balik ni...dah 3 kali CT buat tau apam balik ni ikut resepi NITA..tekstur die yang lembut x seperti rasa di PASAR MALAM...mungkin diorang nk berniaga jadi penjimatan tu la kot diorang gunakan...kalo nk berniaga ni mau mahal nk letak harga...hehehhe pepandai jerk kan CT ni???

Bagi sesiapa yang teringin nak buat apam balik boleh jenguk2 kat bawah yerk...lepas ni dah boleh buat sendiri sbb penyediaannyer yang agak mudah...dan proses nk membuat pun x makan masa yang lama...cuma nk kene perap 1 jam tu la kot..tpi masa CT buat kali ke-2 hari tu...x sempat nk perap sbb MIL sampai jadi terus la buat..kalo tgu 1 jam x sempat pulak MIL CT nk makan...sbb nak terus balik ke JB...alhamdulillah menjadi n lembut...(derhaka sikit sbb x perap hehhehehe...sbb urgent kan)

P/s: X RUGI MENCUBA TAU...




Sumber: NITA

Bahan:
2 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan gula
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
sedikit warna kuning
1 biji telur
1 1/2 cawan susu segar
1/2 sudu kecil baking powder

Cara2: Pukul telur & gula hingga kembang. Kemudian masukkan semua bahan yg lain. Adunkan sehingga sebati. Ketepikan dan perap selama 1 jam.

Bahan2 utk inti.
Gula
Mentega
Kacang tumbuk
Creamcorn


Bila adunan dah diperam selama sejam, panaskan kuali non stick. Amik sesenduk adunan tepung, tuang ditengah kuali..ratakan kebahagian tepi. Terpulang nak wat tebal mana. Tapi rasanyer resepi ni..lagi sedap utk yg garing. aku dah tolong test kan dah...Tutup dgn tudung kuali atau apa saja yg buleh menutup kuali tu sehingga setengah masak. Lepas tu buleh la tabur mentega, gula, kcg tumbuk & creamcorn.Bila dah garing, buleh la lipat dan angkat.

* resepi Creamcorn utk org yg x jumpa mcm aku...

Bahan2:

1 tin sweetcorn
1/2 cawan freshmilk
2 tbs gula
1 biji kuning telur
2 tbs tepung kastard

Cara2: Campurkan semua bahan dlm sauce pan & masak sambil pecah2kan jagung tu.



G-HINNN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!adoiiyaiii....kan dah lompong apam balik ibu buat ni...G-hin: erm...dap , dap ,sedap sambil mengangguk kepala..

Teksturnyer yang lembut....auwww memikat tekak CT...kalo dapat si kenit G-hin tu , kalo nak tahu, die akan bukak lipatan apam balik ni ..dok cubit2 ambil sweet corn dalam lipatan apam ni...alahai anak oiii....ibu buat soh makan apam ni la....die dok bantaii makan jagung jer....sebenarnyer g-hin ni peminat jagung...tu yang dok makan jagung jerk.









Tuesday, January 17, 2012

KUIH DANGAI BERINTI DURIAN





Assalamualaikum dan salam petang buat semua....dah mula dok fikir ke nak makan apa petang ni?Kalo CT dok kat opis jerla, kalo nk buat balik keje ni baru boleh buat..tpi semalam lepas balik keje lepas en.Somi pegi keje sbb die shift malam....CT pun terus la gode2 kat dapor..pulak tu G-hin pun main elok jer sorang2 CT pun terusla jengah ke dapur siapkan DANGAI ni....penyediaan yang agak mudah...

TERIMA kasih pada KAK CHEK sbb sudi kongsikan resepi kuih dangai ni..macamane CT boleh gode2 kt dapur Kak Chek???ooo...hari tu kan dekat Blog kak Azlita a.k.a MASAM MANIS ada buat Cupcakes Butterfly , CT terpandang darimana la Kak Ita dapat resepi ni...so CT pun Clickla dekat blog Kak Chek yang telah Kak Ita give Back link kan....so melawatla ke dapor Kak Chek terus berkenan nak buat kuih dangai ni....

Pada mereka yang nak mencuba resepi kuih dangai ni yang dah semakin kurang kiter dapati sekarang bolehla mencubanyer dengan sendiri.Dulu masa kecik suka makan kuih ni....dah besar ni pun boleh lagi makan sbb dekat PASAR MALAM area umah CT ada orang menjual tpi versi x der intila .....Untuk ACU sedap x??acik tahu ni kuih kegemaran acu..dan TERIMA KASIH juga pada manager adik CT yang sudi bagi kami makan buah durian yang sangat2 sedap.So hasil dari baki durian yang ada CT gunakan buat Inti kuih dangai ni.





RESEPI KUIH DANGAI
 
Sumber: KAK CHEK

Size loyang yang CT gunakan 7inch x 7inch
Bahan-bahan:-
  • 3 cawan padat kelapa parut muda (putih dia je tau....)
  • 1 cawan tepung pulut
  • 3 sudu besar gula pasir
  • 1/2 sudu kecil garam
  • sedikit air...
  • 5 - 6 sudu besar inti kelapa durian....
** Kepada mereka yang ingin resepi inti bolek click di SINI @ pun boleh lihat di bawah CT dah C & P kan kat bawah ni yer....Kak Chek CT mintak izin tuk tepek resepi Kak Chek dalam dapur kecil CT ni yer..TERIMA KASIH Kak....Kalau bagi mereka yang x nak guna inti boleh di gantikan dengan 2 sudu besar gula melaka yang telah di racik halus + 2 sudu besar gula pasir..( Ini dari Nota Kak Chek yang CT telah salin semula)


Bahan-bahan untuk Inti:-
  • 1 biji kelapa parut ....( putihnya sahaja....)
  • 10 ulas durian...( masak sekali ngan biji2nya...tapi kalau nak amik isinya je tak de hal..boleh je..)
  • 2 sudu besar gula pasir..
  • 1 ketul gula melaka diracik....( saiz sederhana besar...pun kes lupa nak timbang....)
  • 1 cawan air..
  • 1 sudu besar tepung ubi
  • 2 helai daun pandan disimpulkan....
Cara-cara:-
  • Masak air bersama gula..gula melaka...durian dan masukkan simpulan pandan...
  • Kacau hingga gula larut dan adunan sebati bersama durian sampai agak likat...
  • Masukkan kelapa parut....kacau sebati...masukkan tepung ubi kacau lagi sehingga inti agak pekat dan tidak melekat lagi dikuali....kira ok dah inti tu....masak dah ..tutupkan api...ketepikan kejap ....




Cara-cara Peyediaan Kuih Dangai
  • Kelapa parut digaul bersama tepung pulut...garam dan  gula pasir...gaul rata dan digemburkan sambil direnjiskan sedikit air...
  • Bahan yg di gaul dibahagi kepada dua bahagian....
  • Sediakan loyang ( saiz atau bentuk loyang ikut citarasa memasing k )...sapukan shortening kedlm loyang...masukkan bahagian pertama kedlm loyang....dimampatkan tapi jangan terlalu padat sgt...memadai ditekan sikit2 je.....letakkan inti kelapa durian keatas lapisan pertama dan diratakan.....lapiskanlah bahagian yg kedua diatasnya....tekan2kan ...jgn tekan padat sgt k....renjis2kan air keatasnya.....
  • Panaskan oven 180 darjah celcius.....bakar selama 25 - 30 minit.....atau sehingga kuih masak
 --->> permukaan kuih akan kelihatan keperangan sedikit bermakna kuih dangai dah masak dan bolehla di hidangkan tapi pastikan kuih tu sejuk dahulu yerk..baru potong.








MASAK LEMAK CILI PADI TEMPOYAK UDANG



Resipi Masak Lemak Cili Api Tempoyak Udang

resipi asal dari: Buku Resipi@Prima keluaran Karangkraf
Sumber:BLOG RESEPI

Bahan-bahan:-
  • 1 kg udang dibuang kulit (resipi asal menggunakan daging salai) ~ CT x buat
  • 1 helai daun kunyit, di hiris
  • 100 gm bawang merah (dikisar halus)
  • 50 gm bawang putih (dikisar halus)
  • 40 gm kunyit hidup (dikisar halus)- boleh juga guna serbuk kunyit
  • 60 gm cili padi (dikisar halus)
  • 3 batang serai (dititik)
  • 500 gm tempoyak
  • 1 kg santan
  • 250 ml air
  • Asam Keping ~ CT tambah sbb tempoyak kurang masam hehhee..
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula jika perlu
Cara-cara:-
  1. Masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi bersama air ke dalam periuk dan dimasak sehingga kering dan pekat.
  2. Kemudian masukkan santan, serai yang dititik dan daun kunyit. Kacau supaya santan tidak pecah.
  3. Masukkan tempoyak dan garam secukup rasa. Kacau sebati dan biarkan mendidih. Tambah sedikit gula jika perlu.
  4. Masukkan Asam keping
  5. Akhir sekali, masukkan udang tadi. Biarkan mendidih seketika dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.




YES!!! saya dapat makan udang masak tempoyak...hurm sedap...tpi sedap lagi Tempoyak Kedai Kak Ana buat...egegegegge, Kak Ana apa rahsia kak ana masak...sedap tau...sapa 2 nk makan kat kedai Kak Ana bolehla pergi singgah kt Food Court Sri Damansara...GERAI Kak Ana.Beliau menjual makanan kampung..ulam-ulaman....sambal belacan..mmg kegemaran i tau hehehhe...






Monday, January 16, 2012

TEMPAHAN MINGGU LEPAS

TEMPAHAN APAM DOT2 DARI KAK ARA


Assalamualaikum w.b.t. semua..moga semuanye sihat...hari ni barula ada mood nak masukkan N3 untuk order yang CT buat minggu lepas..okey ini order yng CT kene buat untuk jiran CT.Kak Ara rabu lepas 11/1/2012.Beliau meminta apam dot campur sebanyak 150pcs..tpi dok tgh buat waktu pagi bekerja pulak tu cukup2 je 145pcs...alahaiii salah conggak la pulak adunan...nasib baik Kak Ara kata okey ..lega sikit hati CT.

Kali ni apam CT dah ada kesan Jerawat batu pulak...tpi rasa ttp sama n SEDAP..









Order = 145pcs apam dot2
Filling = campur
Deliver = 11/1/2012


***********************************************************************************

TEMPAHAN DARI ZAI

(Ku sangka Panas hingga ke petang Rupanyer Hujan di tengahari)

Order ni dari Zai...terima kasih Zai sbb order..maaf dgn apa yang Zai dapat insyallah dengan Keizinan Allah s.w.t pasti CT buatkan lagi untuk Zai okey. 







Order = 1 biji Kek Karamel
Deliver = 12/1/2012


***********************************************************************************


TEMPAHAN DARI KAK NORIAH ALI

Terima kasih kepada Kak Noriah Ali sbb sudi order dengan CT yer...moga akak menikmati kek karamel ni bersama teman2 dan juga keluarga tercinta.Kak Noriah telah order dengan CT 1/2 kg kek karamel tpi nak 3 biji kek.











Order = 3 biji Kek Karamel
Deliver = 13/1/2012


***********************************************************************************


TEMPAHAN DARI EN.MAHATHIR

Tepat jam pukul 5.50 pagi CT dapat sms dari satu nombor...pelik juga pagi2 kan ada orang nak order..pulak tu dari orang yang mmg CT x kenal...CT igtkan ada orang nk main2 order dengan CT..tpi alhamdulillah En.Mahathir Confirm nak order dan selamat di hantar pada hari sabtu yang lepas.Terima banyak pada enSomi yang banyak membantu CT dalam proses penghantaran kepada pelanggan.



Order =  1/2 kg Kek Karamel
Deliver =  14/1/2012


***********************************************************************************

TEMPAHAN DARI KAK ANA  

Terima Kasih banyak2 pada Kak Ana...sbb sudi order lagi dengan CT..kali pertama dulu Kak Ana pernah order Cream puff dengan CT, kali ni Marble Cheese Brownies.Sorry Kak Ana jumpa di tengah panas pulak...teringat zaman2 dulu yerk di kala berjumpa di depan kedai makan Sala Thai...wah..terkenang zaman cintan cintun dulu yer...






Order = 1/2 kg Marble Cheese Brownies
Deliver = 15/1/2012

SIAKAP SWEET SOUR AGAIN!!!




HUrm....dah lama CT beli ikan Siakap ni ...dok peram dalam peti tu ha...samala nk masukkan N3 ni dah terperam beberapa hari..MOOD M datang melanda adess......masak nak tpi bab 2 nk masukkan dalm blog ni berjiwa2 ha...tgu mood R dok mai dulu ..apala nak di masak ni ha....Teringin nak makan Siakap STEAM...tpi kalo CT buat en.Somi la pulak x makan....apa la abang ni, dah i kene masak apa u suka..x perla may be 1 day CT boleh masak Siakap Steam...Kire2 begitula nk jugak rasa hasil tangan sendiri masak berbagai style.....x perla CT, nanti kite beli ikan siakap yang kecik2 jerk yerk....cukup tuk makan kamu ngn ACU ( itupun kalo acu makan) hahhaha.......teringin nak masak macam My sis Kak Long masak ...STEAM SIAKAP ASAM BOI.....Slurrpppp!!!!terus terliur bile sebut asam boi.....nyum2..dah lama x makan asam2 ni...hehehhee jgn ada apa2 sudah...kalo ada pun apa salahnyer kan?Okey jom kite layan siakap masak SWEET SOUR kali ni ...





IKAN SIAKAP SWEET SOUR

Bahan-bahan:-
  • 1 ekor ikan siakap ~ Bersihkan + di goreng terlebih dahulu
  • 1 biji bawang putih ~ Di potong dadu
  • 1 biji bawang merah ~ Di potong halus
  • Sedikit halia
  • 1/2 besar cili kisar
  • 5 sudu/b sos cili
  • 3 sudu/b sos tomato
  • 1 biji tomato ~ Di potong dadu
  • 1 batang serai-titik
  • Sedikit kacang panjang di potong kecil
  • Sedikit carrot ~ Di potong dadu
  • Garam + Gula ~ Ikut selera masing2
  • Air secukupnya
  • Minyak
  • 2 helai daun limau purut-x de pun x pe
** Kalau nk pedas boleh tambahkan cili padi yang di potong kecil

Cara-cara

  1. Goreng ikan siakap dahulu sehingga kekuningan ~ Ketepikan ke dlm pinggan.
  2. Panaskan kuali  dgn sedikit minyak. ~ Ct Guna lebihan minyak goreng ikan siakap tadi
  3. Tumis bawang merah, putih dan juga halia hingga naik bau
  4. Masukkan cili kisar tgu hingga cili garing
  5. Masukkan cili sos dan juga sos tomato
  6. Masukkan serai yang di titik dan juga daun limau purut
  7. Masukkan potongan carrot dan juga tomato + kacang panjang
  8. Kemudian masukkan sedikit air.
  9. Masukkan garam dan juga gula
  10. Tggu sehingga kuah mendidih dan agak pekat
  11. Tutup api dan bolehla di tuang ke atas ikan siakap yang di goreng tadi.
  12. ** CT Tambah buah tomato yang di potong kecil






Friday, January 13, 2012

SOTONG KANGKUNG




Sotong Kangkung...lailala.....Sotong kangkung...manyak ssseddapp....mali adik cantik manis...x dak mahaii 1 bungkus Lapan linggit saje...sellu nk makan sotong kangkung CT akan ajak en.Somi CT makan dekat Uptown lama di Damansara Utama Food Courts. Sekali beli ko ha...RM8.00 tpi sekarang sudah free sbb CT dah boleh buat sendiri...so x yahla bazir duit lagi kan...TERIMA KASIH
SOTONG KANGKUNG resepi dari KJEE..

Sedap mmg x terkatala...hehhe mana x nyer CT bertambah-tambah, kalo suami CT mmg die layan..walauapapun mmg sedap tau, sampai menjilat jari + pinggan...x tau nak kata apa lagi haihh kesedapannyer.Dlm sukatan kat bawah ni CT gunakan 1/2 cup saja...cukupla tuk CT dengan Acu kt umah ni...kalo sesiapa nk mencuba bolehla guna resepi KJEE ni.Lain kali CT nk kurang kan gula..sbb agak manis sikit.Tapi kalo sesiapa yang sukakan kemanisan x payahla kurangkan.SEDDAAPP
Thumbs Upla kak.







Sumber: KJEE
Bahan-bahan:
a) Kangkung di celur
b) Sotong kurita di celur dalam masa 7 minit
Bahan-bahan untuk SOS:
a) Cili Kisar
b) Asam Jawa
c) Gula
d) air
e) Petis

Semua bahan di atas CT hanya gunakan 1/2 cup sahaja...kalo ikut resepi KJEE, gunakan 1 cup..tpi x per kalo buat lebih boleh simpan ..n makan dgn buah boleh jadi rojak buah, boleh makan dgn tauhu bakar @ tauhu sumbat...banyak lagi optional yang boleh kiter buat n makan kan?


Cara-cara
a) Semua bahan di campur dan di masak di atas api
b) Tgu hingga mendidih perlahan kan api
c) Didih hingga kepekatan yang anada mahukan.
d) Bolehla di hidangkan bersama sotong dan kangkung yang telah di celur tadi

**bahan tambahan:
a) Bijan di sangai
b) Kacang di sangai dan di tumbuk kasar


Thursday, January 12, 2012

BUNCIS GORENG UDANG




Salam semua...tenet2 lembab la hai..SNAIL pun laju berlari tau dari kamu....
okey malas nk bebel2 pasai line internet ni...nanti ada je bender lain yang keluar....AStagfirullah!!!hehehhe jom CT kiter makan sayur kacang buncis goreng udang pulak harini.Menu yang simple n mudah nak sediakan.Sedap dengan manis udangnyer ahaiii....sedap bagi penggemar sayur yer..Bagi saya yang x suka sayur tu msti dok makan udang jerla...LIKE en.Somi saya..ada jenis2 sayur jek die makan..tu badan dok SLIM dari sekolah sampai dah kawin dok sama jerk...



  


Bahan-bahan:
  • Segengam kacang buncis di potong serong
  • Udang basah ~ ikut kehendak hati nak letak banyak mana ( CT letak semangkuk kecil sbb en.Somi mmg suka Udang)
  • bawang merah & putih di mayang halus
  • 1 S/besar Sos tiram
  • 1 biji buah tomato di potong
  • Sedikit garam ~ ct x letak sbb sos tiram dah agak masin
  • Sedikit saja air  

Cara-cara:
  • Tumiskan bawang merah n putih hingga kekuningan
  • Masukkan sos tiram
  • Masukkan air
  • Masukkan udang, kacang buncis dan juga buah tomato
  • Kemudian masukkan sedikit garam jika perlu
  • Kacau hingga rata dah bolehla tutup api
  • Hidangkan bersama nasi yang panas.