resipi asal dari: Buku Resipi@Prima keluaran Karangkraf
Sumber:BLOG RESEPI
Bahan-bahan:-
- 1 kg udang dibuang kulit (resipi asal menggunakan daging salai) ~ CT x buat
- 1 helai daun kunyit, di hiris
- 100 gm bawang merah (dikisar halus)
- 50 gm bawang putih (dikisar halus)
- 40 gm kunyit hidup (dikisar halus)- boleh juga guna serbuk kunyit
- 60 gm cili padi (dikisar halus)
- 3 batang serai (dititik)
- 500 gm tempoyak
- 1 kg santan
- 250 ml air
- Asam Keping ~ CT tambah sbb tempoyak kurang masam hehhee..
- Garam secukup rasa
- Sedikit gula jika perlu
- Masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi bersama air ke dalam periuk dan dimasak sehingga kering dan pekat.
- Kemudian masukkan santan, serai yang dititik dan daun kunyit. Kacau supaya santan tidak pecah.
- Masukkan tempoyak dan garam secukup rasa. Kacau sebati dan biarkan mendidih. Tambah sedikit gula jika perlu.
- Masukkan Asam keping
- Akhir sekali, masukkan udang tadi. Biarkan mendidih seketika dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.
YES!!! saya dapat makan udang masak tempoyak...hurm sedap...tpi sedap lagi Tempoyak Kedai Kak Ana buat...egegegegge, Kak Ana apa rahsia kak ana masak...sedap tau...sapa 2 nk makan kat kedai Kak Ana bolehla pergi singgah kt Food Court Sri Damansara...GERAI Kak Ana.Beliau menjual makanan kampung..ulam-ulaman....sambal belacan..mmg kegemaran i tau hehehhe...
No comments:
Post a Comment