Hari ni jom kiter masak lauk yang simple nak...meh CT nak kongsikan bersama Resepi sambal Telor rebus yang CT ambik dari blog Kak UMMI, YESS !!sedap..tpi maafkan CT yer Kak Ummi sbb CT gantikan dengan telor ayam ......telor puyuh x der plak stock dlm peti.Insyallah 1 hari nanti CT gunakan telor puyuh.CT buat kali ni x banyak sbb CT gunakan 3 biji telor ayam yang di rebus dahulu ...tgu hingga sejuk barula di kopekkan kulitnyer dan di goreng dahulu.
Kalo dapat dekat si anak CT GHIN telor rebus ni mmg cukup suka..tpi makan yang putih jerk..kalo kuning tu jadi habukla npk gayanyer.Mmg budak2 kecik suka makan telor yerk?AWASS!!!kalo makan banyak sangat telor kang si angin kus2 pun seharum Perfume PARIS HILTON hehehe.....
Kak Ummi Ct mintak izin tuk Copy paste yer di ruangan dapur kecil CT ni yer..TERIMA KASIH KAK UMMI.
SAMBAL TUMIS TELOR
Sumber: KAK UMMI
- 2 bekas telor puyuh - anggaran 30 biji (CT GANTI dgn telor rebus di goreng dahulu)
- 8 biji bawang merah *
- 2 ulas bawang putih *
- 1 cm belacan yang dibakar * (bahan * dikisar bersama)
- 4 sudu besar cili kering kisar - ikut kepedasan cili
- 1/3 cawan gula melaka yg dihancur2 sikit
- 1/4 cawan air asam jawa
- 1 biji bawang besar (saiz sederhana) dipotong gegelang
- sedikit air
- garam secukup rasa
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan kisar dengan api sederhana. Masak hingga terbit minyak.
- Kemudian masukkan gula melaka dan air asam jawa. Tambah sedikit air dan biar mendidih sekejap dan agak pekat.
- Masukkan telor puyuh tadi bersama bawang besar dan renehkan sambal sambil dikacau sesekali. Masak hingga nampak warnanya kemerahan pekat. Tutup api dan hidangkan bersama nasi lemak atau nasi putih.
No comments:
Post a Comment