Wahhh..minggu ni mmg minggu Kek Sedunia ke Puan CT oii...hari2 dok tayang kek yer...Sebenarnyer dalam kepala otak ni macam2 nak di buatnyer..kalo ikut nafsu otak ni, terus jammed badan Cheq tau!!!!so buat mana yakin dan juga mampu...dalam celah2 CT menyiapkan order..CT gagah juga diri buat Carrot cake ni..sbb pertama..ingin mencuba, sbb kedua nafsu diri nak buat, sbb ketiga cream cheese dok tgu hari jerk...hihihi harap2 paham la yer maksud ketiga..dari bazir baik CT buat bender yang patut kan?JGN MEMBAZIR amalan siapa tu??pandai pun..jawab..A+++ CT bagi markah..ewah cam cikgu pulak....walaupun pernahla merasa jadi cikgu tuk tempoh 3 bulan.
Dah kuar kenangan lama...ASSALAMUALAIKUM CIKGU!!! rindu saat itu...masa tu CT gantikan Cikgu Siti Aminah di SEKOLAH RENDAH KEBANGSAAN DAMANSARA 2 yang ketika itu dalam tempoh berpantang..jadi diri ini mencubala nasib finally guru besar panggil tuk jadi cikgu sementara...jadila CT oii cikgu ganti dapat jugak ko timba ilmu pengalaman ngajor anak2 kecil kan?, sebenarnyer CT ni penakut...dah penuh ke ilmu di dada nak ngajar anak2 murid ni...alahaii...tapi semua tu pengalaman...dah besar anak2 cikgu yer skang ...dulu diorang umur 7-8 tahun ....sekarang dah form 4 n 5.CT doakan mereka semua berjaya dalam diri masing2 yer...termasuk my NEPHEW..KHASNOR ISKANDAR....abang long igt lagi acik jadi cikgu abang?hehehhe I MISS SO MUCH THAT MOMENT'S!!!!!
Jom SESAPER nak try buat boleh jenguk ke bawah yer sambil2 layan pic yang x seberapa ni...al maklumla pakai camera pun HP jerk..UWAAAAAAAaaaa!!!!x perla jji ada pic yng boleh korang tgk kan?alhamdulillah syukur rezeki yang ada.
Sumber : http://
FB Suhaida Mohani
Bahan-bahan
* 3 cawan lobak merah -di parut
* 4 biji telur
* 1 1/4 cawan minyak sayur- next time nk kurangkan maybe 3/4cwn@1 cwn memadai
* 2 cawan gula- hana kurangkan sbb ltk madu dua sudu. lg sedapp!
* 2 cawan tepung gandum
* 1 cawan golden raisin
* 1 cawan walnut- roast & crush
* 1 sudu teh garam halus
* 2 sudu teh soda bikarbonat- hana kurangkan
* 2 sudu teh baking powder
* 1 sudu teh serbuk kayu manis -
Cara-cara
1. Ayak tepung bersama garam, baking powder & soda.
2. Masukkan pula parutan lobak merah, walnut &raisin kedalam tepung. Gaul rata.
3. Didalam bekas lain, pukul telur,minyak & gula hingga sebati.
4. Masukkan campuran telur kedalam campuran tepung dan gaul rata.
5. Masukkan adunan kedalam loyang 10" yg telah di gris.
6. Bakar didalam oven yg telah dipanaskan selama 50-60 min pada suhu 175C atau sehingga masak.
7. Bila sudah masak, keluarkan dah sejukkan dan masukkan kedalam peti sejuk sehingga betul2 sejuk.
8. Setelah sejuk, boleh dihias dengan creamcheese glazing.
9. Topping/Glaze- Pukul creamcheese bersama gula icing, syrup dan vanilla extract.
TOPPINGBahan-bahan
* 3 cawan lobak merah -di parut
* 4 biji telur
* 1 1/4 cawan minyak sayur- next time nk kurangkan maybe 3/4cwn@1 cwn memadai
* 2 cawan gula- hana kurangkan sbb ltk madu dua sudu. lg sedapp!
* 2 cawan tepung gandum
* 1 cawan golden raisin
* 1 cawan walnut- roast & crush
* 1 sudu teh garam halus
* 2 sudu teh soda bikarbonat- hana kurangkan
* 2 sudu teh baking powder
* 1 sudu teh serbuk kayu manis -
Cara-cara
1. Ayak tepung bersama garam, baking powder & soda.
2. Masukkan pula parutan lobak merah, walnut &raisin kedalam tepung. Gaul rata.
3. Didalam bekas lain, pukul telur,minyak & gula hingga sebati.
4. Masukkan campuran telur kedalam campuran tepung dan gaul rata.
5. Masukkan adunan kedalam loyang 10" yg telah di gris.
6. Bakar didalam oven yg telah dipanaskan selama 50-60 min pada suhu 175C atau sehingga masak.
7. Bila sudah masak, keluarkan dah sejukkan dan masukkan kedalam peti sejuk sehingga betul2 sejuk.
8. Setelah sejuk, boleh dihias dengan creamcheese glazing.
9. Topping/Glaze- Pukul creamcheese bersama gula icing, syrup dan vanilla extract.
1) 50g mentega
2) 215 g cream cheese
3) 130 g gula icing ~ boleh kurangkan jika x nak manis sangat
4) 1 sk esen vanilla
** pukul semua hingga sebati dan sapukan di ats kek.
No comments:
Post a Comment