Salam di petang hari....CAKE..cake...KEK..kek lagiiii????????oooooo gemok aku..tapi CT x makan pun...saja buat bagi orang opis abang makan...dah lama nak buat..masa oh masa sangat jelesss tau...kali ni dapatla lepaskan gian tuk membuat kek ni...
Biasala CT kalo di hujung minggu pasti siapkan order..itu pun order last minute....graaabbbb ajer kalo CT yakin n mampu buat..bukan TAMAK..tapi keseronokkan yang datang dlm diri ini..semangat!!!Nasib baik anak ibu okey dan faham...THNKS G-hin ibu.Love u so much.
Resepi ni CT dapat dari Page KK Thnks kak MEM....idea yang bernas..hehehhe tima kasih jugak buat Suhaida mohani sbb sudi kongsikan resepi ni yerk...:)) sayang kamu,sayang mem...dan sayang semua.
sumber : hanamemories,Suhaida mohani
Bahan Brownies
250 g mentega
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan gula halus
3 biji telur gred B
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1 camca teh soda bicarbonate*(*digaul rata dan diayak)
1 camca teh esen vanilla
Bahan Cheese
250 g cream cheese
1 cawan gula halus (mat guna 3/4 cawan) - hana ltk setengah cwn jer!
1 biji telur gred B
*hana tmbh jus lemon skit n freshcream.
Cara-cara
1. Lenser tin berukuran (10 x 10 x 2) inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak, biar kertas minyak terlebih dari tin. Lenser juga kertas minyak dengan mentega. Panaskan oven pada suhu 175C.
2. Untuk brownies: Cairkan mentega (gunakan kaedah double-boiler) hingga cair, masukka serbuk koko dan kacau hingga rata. Kacau gula halus + telur dengan whisk hingga sebati. Masukkan ke dalam bancuhan koko + butter dan gaul rata. Masukkan susu cair, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sekata. Tuang esen vanilla, gaul rata dan asingkan adunan ini lebih kurang 1 1/2 camca besar untuk dibuat corak atas cheese. Tuang selebihnya dalam loyang tadi, bakar 25 - 30 minit atau hingga brownies masak.
3. Untuk Cream Cheese : Putar cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur dan putar lagi hingga berkrim. Tuang atas brownies tadi dan ratakan. Isikan adunan brownies yang diasingkan tadi dalam piping beg, dan buat beberapa garisan lurus, kemudian lorekkan untuk mendapat hasil seperti dalam gambar. Sambung membakar selama 15 - 20 minit lagi atau hingga masak, biarkan betul2 sejuk, baru dipotong untuk dihidangkan...
** SEsaper nak order just sms CT okey...019-3565824
No comments:
Post a Comment