SOTONG KANGKUNG resepi dari KJEE..
Sedap mmg x terkatala...hehhe mana x nyer CT bertambah-tambah, kalo suami CT mmg die layan..walauapapun mmg sedap tau, sampai menjilat jari + pinggan...x tau nak kata apa lagi haihh kesedapannyer.Dlm sukatan kat bawah ni CT gunakan 1/2 cup saja...cukupla tuk CT dengan Acu kt umah ni...kalo sesiapa nk mencuba bolehla guna resepi KJEE ni.Lain kali CT nk kurang kan gula..sbb agak manis sikit.Tapi kalo sesiapa yang sukakan kemanisan x payahla kurangkan.SEDDAAPP
Thumbs Upla kak.
Sumber: KJEE
Bahan-bahan:
a) Kangkung di celur
b) Sotong kurita di celur dalam masa 7 minit
Bahan-bahan untuk SOS:
a) Cili Kisar
b) Asam Jawa
c) Gula
d) air
e) Petis
a) Cili Kisar
b) Asam Jawa
c) Gula
d) air
e) Petis
Semua bahan di atas CT hanya gunakan 1/2 cup sahaja...kalo ikut resepi KJEE, gunakan 1 cup..tpi x per kalo buat lebih boleh simpan ..n makan dgn buah boleh jadi rojak buah, boleh makan dgn tauhu bakar @ tauhu sumbat...banyak lagi optional yang boleh kiter buat n makan kan?
Cara-cara
a) Semua bahan di campur dan di masak di atas api
b) Tgu hingga mendidih perlahan kan api
c) Didih hingga kepekatan yang anada mahukan.d) Bolehla di hidangkan bersama sotong dan kangkung yang telah di celur tadi
**bahan tambahan:
a) Bijan di sangai
b) Kacang di sangai dan di tumbuk kasar
No comments:
Post a Comment