Thursday, December 8, 2011

ASAM PEDAS KEMBUNG




Bahan-bahan :
Ikan kembung - dibersihkan
Lada kering - direbus dan diblend
Bawang merah - diblend
Bawang putih -diblend
Halia - diblend
Sedikit belacan - diblend
Ikan Bilis Sedikit di tumbuk
Daun kesum
Tomato di potong besar
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
2 keping Asam keping
Air Secukupnye

Cara membuatnya :
Tumiskan bahan-bahan yang diblend tadi dalam periuk menggunakan minyak masak
Tumis sehingga garing bahan-bahan yang diblend tadi
Masukkan ikan bilis tumbuk
Masukkan ikan kembung
Masukkan asam keping
Tambahkan air sebanyak mana yang diperlukan
Masukkan garam,  dan gula secukup rasa
Kacau-kacaukan ia
Biarkan kuah mengelegak
Bila kuah sudah mengelegak, masukkan buah tomato
Masukkan daun kesum
Biarkan seketika sambil dikacau-kacau sedikit
Tutup api dan dah pun siap asam pedas ikan kembung


No comments: