Bahan-bahan :
Ikan kembung - dibersihkan
Lada kering - direbus dan diblend
Bawang merah - diblendBawang putih -diblend
Halia - diblend
Sedikit belacan - diblend
Ikan Bilis Sedikit di tumbuk
Daun kesumTomato di potong besar
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa2 keping Asam keping
Air Secukupnye
Cara membuatnya :
Tumiskan bahan-bahan yang diblend tadi dalam periuk menggunakan minyak masak
Tumis sehingga garing bahan-bahan yang diblend tadi
Masukkan ikan bilis tumbuk
Masukkan ikan kembungMasukkan asam keping
Tambahkan air sebanyak mana yang diperlukan
Masukkan garam, dan gula secukup rasaKacau-kacaukan ia
Biarkan kuah mengelegak
Bila kuah sudah mengelegak, masukkan buah tomato
Masukkan daun kesum
Biarkan seketika sambil dikacau-kacau sedikitTutup api dan dah pun siap asam pedas ikan kembung
No comments:
Post a Comment