Friday, December 2, 2011

PUTERI AYU

Apam ni dah lama buat..baru hari ni dpt masukkan N3 kt blog ni...rasa die mmg sedap..rindu plak nk membuat nyer...masa mula2 buat ni kawan sekerja suami ct rajin dok order sbb sedap katernyer...plak besau2.
g-hin pun suka makan kuih ni...tpi biler kiter buat sesuatu dah menjadi rasa girang x terkata, pulak kalo orang memuji kata sedap, lagila rasa aaaaahhhaiiiiiiiii!!!!!!sejuk hati mendengarnyer..tpi kalo rasa x sedap tu kiter harus perbaiki apa yang menjadi kelemahan kiter.

MARAIII.....maraini andai kamu membaca N3 ni dku berharap kamu terkenang kuih apam yang telah kamu rasai dulu yerk...



Bahan-bahan ( 40 biji (bergantung pada saiz acuan)

  • 5 biji telur (saiz kecil)
  • 250gm tepung gandum
  • 300gm gula
  • 2 camca teh ovallate
  • 1 camca teh baking powder
  • 250ml santan
  • Pewarna hijau
  • 2 camca teh paste pandan
  • Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)

Cara-cara

  1. Panaskan kukusan.
  2. Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
  4. Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
  5. Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
  6. Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan

No comments: