Monday, December 19, 2011

IKAN KERAPU BEREMPAH WOKU

IKAN KERAPU BAKAR BEREMPAH WOKU

Sumber: http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/2010/05/siakap-bakar-berempah-woku.html

Bahan:-
  • 2 ekor (550 gm) ikan siakap - dikelar-kelar (CT guna kerapu)
  • 2 sudu teh air perahan limau nipis (CT guna air perahan lemon)
  • 1 sudu teh garam
# Lumur ikan kerapu dengan limau nipis dan garam. Perapkan 15 minit. Bersihkan dan ketepikan.
  • 8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
  • 4 helai daun pandan - hiris halus
  • 2 helai daun kunyit - hiris halus
  • 3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus
  • 5 tangkai selasih - diambil daunnya (*CT pun xda stok ni)
  • 2 biji tomato merah - potong dadu
  • 250 ml air


  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula pasir
  • 2 tangkai daun bawang - dipotong-potong
  • 3 sudu makan minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar:-
  • 12 biji bawang merah
  • 7 biji cili padi merah
  • 5 biji buah keras - bakar kejap
  • 3 cm kunyit hidup - bakar
  • 2 cm halia
Bahan Pelengkap:-
  • Daun senduduk secukupnya (CT x d stock n mmg lupa beli)
  • 1 biji timun - dipotong serong
  • 4 tangkai selasih (Yng ini pun x der huhuhu)
  • 6 biji cili padi merah hiris untuk tabur
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan, daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
  2. Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
  3. Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.
  4. Masukkan daun selasih dan ikan siakap. Masak sehingga kuah menyerap.
  5. Sediakan alluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan tadi di atas alluminium foil.
  6. Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
  7. Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.
  8. Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris

No comments: