Wednesday, December 21, 2011

IKERAPU GORENG BERSOS PLUM

SALAM di tengahari pada anda semua, dah makan??dah waktu lunch ni...jom kiter makan.Perut CT pun dah berkeroncong ni..alahai perut..sabar yerk...jap lagi kiter makan.Hari ni jom kiter jamu dgn KERAPU GORENG BERSOS PLUM..rasanyer nyer boleh tahan..SEDAP.Ada rasa masam...manis..gitu.

Sebelum ni CT pernah masak IKAN SIAKAP SOS PLUM boleh rujuk SINI...tpi resepi nyer agak berlainan sedikit..boleh sesiapa yang ingin mencuba..jika sudah kekeringan idea tuk memasak..Kadang-kadang CT pun sama...dok fikir apalah yang nak di masakkan sampai x tahu nk masak apa..Bile stock sos plum dah ada kt umah tu yang tryla masak sos plum ni.

Okey jom kiter tgk resepi Ikan kerapu goreng bersos plum ni...............



IKAN KERAPU SOS PLUM

Bahan-bahan:-

a) 1 ekor ikan kerapu - di lumur bersama sedikit garam dan di goreng
b) 1 ulas bawang besar - di potong dadu
c) 1 ulas bawang putih - di potong dadu
d) 1/2 sudu kecil cili kisar
e) 3 -4 sudu besar Sos Plum
f) Sedikit air
g) Sedikit garam dan gula
h) Sedikit carrot - di potong dadu
i) Sedikit Cili benggala - di potong dadu
j) Sedikit hirisan daun sup




Cara-cara:-

a) Tumiskan dahulu bawang merah dan juga bawang putih hingga kekuningan.
b) Kemudian masukkan cili kisar.Tunggu hingga cili agak masak
c) Masukkan Sos plum.
d) Masukkan sedikit air..kacau sos plum hingga sebati
e) Masukkan garam dan gula ~ ikut selera masing2 yer banyak mana nak letak
f) Masukkan carrot, cili benggala dan juga daun sup
g) Tutup api ..dan boleh la di curahkan di atas ikan kerapu yang telah di goreng tadi.
h) Hias mengikut selera anda.


No comments: