Friday, December 23, 2011

PEACH KEK

Salam Petang semua...hari ni barula dapt masukkan N3 kek ni yang Ct buat hujung mggu hari tu...ni dah nak masuk mggu lain dah...x perla jji ada N3 setiap hari kan?Terima kasih pada kawan baik di alam maya CT puan Suhaida Mohani...dah lama CT beli bahan2 stock nak buat kek Peach ni...tpi ada jek perkara yang membolehkan CT x terbuat kek ni..Masa ni MIL CT datang ke rumah. Tekstur kek nyer mmg lembut...tpi kalo pandang rupa mmg le lautla hahahhaa.....mood tgh kurang sikit sbb kesihatan badan kurang memuaskan.

So malas nak berceloteh panjang.....maila tgk resepi kt bawah ni yerk...TARAAAAAAAAA........



Sumber: FB Suhaida mohani
Bahan-bahan

250 gram tepung sponge mix
3 biji telur ayam
125 ml air
125 ml minyak

Cara
1. Panaskan oven selama 10 minit pada suhu 175'C.
2. Masukkan semua bahan kcuali minyak dlam mangkuk cake mixer dan pukul pada kelajuan tinggi selama 8 minit.
3. Masukkan minyak dan puluk lagi 2 minit
4. Masukkan adunan dalam loyang yg telah dilapikkan.
5. Bakar selama 25 - 30 minit.
6. Bila telah masak.

Bahan Topping
1 tin buah peach
250 ml fresh cream separa sejuk [ RICH or Topping Ace]
ceri merah

Cara
1. Masukkan fresh cream dlam mangkuk cake mixr dan pukul sehingga gebu. [bila diterbalikkan mangkuk adunan tidak jatuh]
2. Letakkan kek diatas cake turn-table supaya memudah pekerjaan menyapu cream.
3. Kek di belah 2 dan basahkan lapisan bawah kek dengan sedikit jus buah peach dlam tin.
4. Sapukan cream dengan berhati. Taburkan buah peach yg telah dicincang kecil disekeliling permukaan kek
5. Tutup semula lapisan atas kek tadi dan basahkan lagi dengan sedikit jus peach.
6. Sapukan cream diatas permukaan kek dan keliling kek.
7. Hiaskan buah peach mengikut kreatibiti sendiri



No comments: