Thursday, December 15, 2011

SAMBAL SOTONG


Salam sayang dri CT....maaf 2-3 hari keadaan diri amatla x berapa nak baik..x demam tpi running nose yng amat ketat..haiiii nk bernafas pun bukan main seksa...dok seh!!!!!!!!!!seh!!!!!!!! habis tisu kt opis ct kejekan..maaf ye bos..sib baik i x MC..i habiskan tisu bos jer..hihii..tambahan pulak internet mak aiii usah kata boleh sampai ke PAHANG siap boleh masak gamaknyer...nk upload pic ya ALLAH berzaman menunggunyer..al maklumla pakai Broadband ajer..nak bagtau ker line apa...issk2..nanti kene GAM plak Blog CT ni... hehehhe

Kalo CT MC mmg la dok umah..tpi kalo x duduk umah mmgla x gheti dok diam...baik CT pegi keje...sbb kt tpt keje x sapa nk kacau ye x?Ok meh kiter makan malam ngn lauk sotong ni yer...sedapnyer la kan...makan time hot2..kalo x time hot pun sedap jugak jji kiter layan pedas betul x?

Jomla kiter jengah dulu ke dapor CT ni tgk apa bahan yang di gunakan..kalo d sesiapa berkenan bolehla salin resepi kat bawah ni yer.Dah masak jgn lupa CT tau...sebut nama CT ..kalo CT tersedak tu makna kata ade org igt CTla tu yer?nop2....nop2...bukan mngatakan??sebut jerkan nama CT...x dela CT gurau jer..jgn ambik hati yer.



Bahan- bahan :
  • Beberapa ekor Sotong Segar
  • 1 ulas bawang putih di mayang
  • 2 biji bawang merah di mayang
  • 1 biji bawang besar - dihiris bulat2
  • cili kisar - ikut pedas
  • 2-3 sudu Cili sos
  • garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit air..kalo tgk air sotong tu dh banyak x payahla bubuh air yerk..
  • Cili Benggala kuning + merah dan Daun sup sebagai hiasan
  • Note: Cili Benggala tu CT goreng dgn minyak dulu untuk die nampak kelihatan berkilat bile kiter hidangkan...npk lebih menarik
Cara-cara:-
  • Mula2 tumiskan bawang merah dan putih
  • Tgu Bawang agak kekuningan..masukkan cili kisar
  • Kacau hingga cili kisar agak garing...masukkan cili sos
  • Kemudian masukkan sotong
  • Masukkan garam dan juga gula
  • Masukkan sedikit air..tgu hingga kuah pekat
  • Boleh tutup api...tapi rasa dulu ,,takut kurang plak bahan perasa
  • Hidangkan ikut selera anda..


No comments: