Wednesday, December 28, 2011

UDANG + AYAM SAMBAL PETAI



Ini lauk CT masak untuk makan malam tadi...x der idea nak masak apa....nak masak kerutuk ayam...x der plak santan dekat dapo.....nak pegi kedai malas, igt nk masak kerutuk ayam dari resepi kak ummi...tapi perap dulula yer resepinyer...tgu stock dah cukup baru boleh kiter buat..

Jadi malam tadi main campak jerk bahan2nyer.JOmla tgk resepi kat bawah ni yerk...

UDANG + AYAM SAMBAL PETAI

Bahan-bahan HERO: UDANG, AYAM( ayam boleh di goreng sebentar) dan PETAI
** Petai di buang kulit / x buang pun  x pe..

a) 1 ulas bawang besar ** ( letak banyak lagi sedap manis)
b) 2 ulas bawang putih **
c) 1 biji Cili Besar**
d) 20 biji cili padi** ( Kalau agak pedas kurangkan kuantiti cili padi)
e) Belacan (ct boh lebih kurang dlm 1/2 SB)**
f) Air Asam Jawa
h) 1 biji buah tomato di  pottong kecil
g) Bahan perasa (garam + gula)

Bahan-bahan bertanda ** di mesin halus.

Cara-cara:-

a) Tumiskan bahan yang di mesin halus tadi..tunggu hingga garing
b) Masukkan Isi ayam...tgu hingga ayam agak masak.
c) Kemudian Masukkan garam dan juga gula...tahap kemasinan dan juga manis adalah pilihan anda
d) Masukkan perahan air asam jawa.
e) Masukkan udang
f) Masukkan Petai dan juga buah tomato.
g) Tgu hingga kuah agak pekat dah boleh la di hidangkan.

** OPTION**
Kalo agak nak berkuah tambahla sedikit air yer.




3 comments:

Unknown said...

salam ziarah dan kenal..

najjahomesweetiest-bites-yummy said...

Salam perkenalan juga dari CT untuk norlieharumaini..moga kiter sama2 share apa yang patut...terima kasih sudi singgah ke blog CT.

najjahomesweetiest-bites-yummy said...

Salam perkenalan juga dari CT untuk norlieharumaini..moga kiter sama2 share apa yang patut...terima kasih sudi singgah ke blog CT.